czwartek , 27 Lipiec 2017
Strona główna / Kosmetyki / Skład kosmetyków pod lupą – INCI
Skład kosmetyków
Warto poświęcić czas i uwagę na prześledzenie składników naszego ulubionego kosmetyku | fot.: Fotolia

Skład kosmetyków pod lupą – INCI

Co o danym kosmetyku mówi nam jego etykieta? W niedawnym artykule pisaliśmy o funkcjach substancji kosmetycznych. Dziś przyjrzymy się poszczególnym składnikom na liście INCI. Nie oszukujmy się – nie damy rady opisać wszystkich. Pełna lista składników INCI zawiera ponad 8 tysięcy haseł i ciągle jest aktualizowana. Dlatego zajmiemy się najpopularniejszymi składnikami kosmetyków – jak działają, za co są odpowiedzialne i w jakich kosmetykach występują. Co chroni naszą skórę, a co może ją podrażniać? Dla ułatwienia składniki prezentujemy w kolejności alfabetycznej.

  • Allantonin (alantoina)
    Zmniejsza drażniące działanie anionowych spc na skórę. Działa przeciwzapalnie, łagodząco, nawilżająco, kondycjonująco, zmiękczająco, keratolitycznie, wygładzająco. Stosowana w kosmetykach do cery wrażliwej, suchej, trądzikowej, produktach do pielęgnacji niemowląt oraz kosmetykach do pielęgnacji rąk, stóp, preparatach do golenia i preparatach po opalaniu.
  • Arbutin (arbutyna)
    Stosowana w celu rozjaśniania zmian hiperpigmentacyjnych na skórze.
  • Ascorbic Acid (witamina C)
    Działa silnie antyoksydacyjnie, wychwytuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Opóźnia i redukuje zniszczenia skóry spowodowane promieniowaniem UV. Wzmacnia syntezę kolagenu, działa wybielająco.
  • Avocado (Persea Gratissima) Oil (olej z awokado)
    Działanie emoliencyjne, nawilżające (ogranicza TEWL), kondycjonujące. Używany w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej. Stosowany w produktach do masażu, pielęgnacji włosów i po opalaniu.
  • Babassu (Orbignya Oleifera) Oil (masło babassu)
    Emolient, działa kondycjonująco i nawilżająco (ogranicza TEWL – transepidermalną utratę wody przez naskórek – z ang. transepidermal water loss).
  • Butyl Stearate
    Podnosi połysk warstw okluzyjnych. Stosowany w kosmetyce pielęgnacyjnej, preparatach myjących, lakierach do paznokci, zmywaczach, szminkach.
  • Butylparaben
    Konserwant. Hamuje wzrost bakterii i grzybów. Podany na nieuszkodzoną skórę nie wykazuje działania drażniącego. Po dłuższym kontakcie ze skórą może dojść do podrażnień, alergii.
  • Calendula Officinalis Flower Extract (ekstrakt z nagietka)
    Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
  • Caprylic/Capric Triglicerides
    Emolient, zamiennik olejów roślinnych, pośrednio nawilża (ogranicza TEWL), kondycjonuje włosy, w preparatach myjących działa natłuszczająco.
  • Carbomer
    Polimer, zagęstnik, modyfikator reologii, zagęszcza preparat w odpowiednim pH.
  • Cetearyl Alcohol
    Niejonowa substancja powierzchniowo-czynna, emulgator W/O, emolient tzw. „tłusty”, substancja konsystencjotwórcza i zmętniająca, wpływa na lepkość gotowego produktu
    i poprawia właściwości aplikacyjne.
  • Cetearyl Palmitate, Cetearyl Stearate, Cetyl Myristate, Cetyl Palmitate
    Substancje konsystencjotwórcze, stabilizują emulsję. Działają okluzyjnie, ograniczają TEWL, kondycjonują włosy. Stanowią bazę sztyftów. Stosowane są także w emulsjach kosmetycznych.
  • Cetrimonium Chloride
    Kationowa substancja powierzchniowo-czynna. Kondycjonuje włosy: poprawia rozczesywalność, zapobiega splątywaniu, nadaje połysk i wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów.
    Ułatwia spłukiwanie preparatu, przeciwdziała rozwojowi mikroorganizmów.
  • Cetyl Alcohol
    Niejonowa substancja powierzchniowo-czynna, emulgator W/O, emolient tzw. tłusty, lepiszcze. Łatwo przenika w warstwę rogową naskórka, nawilża.
  • Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Water (woda pomarańczowa)
    Działa antybakteryjnie, lekko ściągająco, reguluje wydzielanie sebum oraz pracę gruczołów łojowych, zmniejsza zaczerwienia.
  • Cocamide DEA (Comperlan KD)
    Niejonowy związek powierzchniowo-czynny. Substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Stosowana jako renatłuszczająca
    w preparatach myjących. Proces mycia powoduje bowiem usunięcie, m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową. Zagęszcza roztwory anionowych spc.
  • Cocamidopropyl Betaine
    Amfoteryczny związek powierzchniowo-czynny, środek myjący, pianotwórczy,
    w mieszaninach ogranicza drażniące działanie anionowych spc.
  • Coceth-7 (and) PPG-1-PEG-9 Lauryl Lauryl Glycol Ether (and) PEG-40 Hydrogenated Castor Oil Emulgin HPS – solubilizator.
  • Cyclomethicone
    Rozpuszczalnik. Zmniejsza lepkość gotowego wyrobu. Stosowany w antyperspirantach, dezodorantach, w kosmetyce kolorowej, kosmetykach pielęgnacyjnych do twarzy
    i ciała.
  • Disodium Cocoamhoacetate
    Amfoteryczny związek powierzchniowo – czynny, środek myjący, pianotwórczy,
    w mieszaninach ogranicza drażniące działanie anionowych spc.
  • Disodium Laureth Sulfosuccinate (Empicol SDD/O)
    Anionowy związek powierzchniowo-czynny, substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych.
  • Ethyl Alcohol (alkohol – etanol)
    Działanie antybakteryjne.
  • Ethylparaben
    Konserwant, może powodować podrażnienia i alergie.
  • Glycerin (gliceryna)
    Substancja nawilżająca, hydrofilowa, wnika do warstwy rogowej naskórka.
  • Glycerin, Aqua, Glycyrrhiza Glabra Root Extract (ekstrakt z lukrecji)
    Ma właściwości antyalergiczne, antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga regulację wydzielania sebum. Nawilża i łagodzi stany zapalne skóry, redukuje obrzęki. Niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników. Wzmacnia kruche naczynka i przyspiesza regenerację skóry, pomaga pozbyć się plamek oraz wspomaga ochronę UV. Ze względu na przeciwzapalne działanie kwasu glicerynowego wykorzystywany w łagodzących tonikach, żelach, lotionach oraz kremach przeznaczonych dla cery podrażnionej, zaczerwienionej i nadmiernie wrażliwej, tłustej, skłonnej do wyprysków.
  • Glycerin, Water, Propanediol, Coffea Arabica (Coffee) Seed Extract
    (Ekstrakt z zielonej kawy)
    Dobrze nawilża, zmiękcza i wygładza skórę, ma właściwości antyoksydacyjne, przyczynia się do zwalczania wolnych rodników.
  • Glycerin; Aqua; Propanediol; Theobroma Cacao Extract (ekstrakt z kakao)
    Ma działanie przeciwutleniające, chroni przed zatorami naczyń krwionośnych, wychwytuje rodniki oraz wspomaga mikrokrążenie. Występuje bardzo często
    w preparatach modelujących ciało.
  • Glycerine (and) Hydrolysed Algin (and) Chlorella vulgaris (and) Maris Aqua (algi/Pheohydrane G)
    Wpływa na odnowę naskórka (witamina B), znoszą działanie wolnych rodninków (witaminy E, C, beta-karoten), spowalniają proces starzenia, posiadają właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne, mają działanie nawilżające, poprawiające krążenie lub też bakteriostatyczne.
  • Glyceryl Stearate Citrate Axol C62
    Emulgotor O/W
  • Glyceryl Stearate Citrate
    Niejonowa substancja powierzchniowo-czynna, emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Poprawia konsystencję preparatów, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Substancja stabilizująca i poprawiająca jakość piany.
  • Glycine soya, Calendula (olej z nagietka)
    Natłuszcza, nawilża i wygładza skórę, poprawia ukrwienie, działa przeciwbakteryjnie.
  • Helianthus Annuus Seed Oil (olej słonecznikowy)
    Wzmacnia bariery naskórkowe, zmiękcza i wygładza skórę, tworzy na powierzchni naskórka warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody
    z powierzchni skóry (pośrednie działanie nawilżające). Ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące.
  • Helianthus Annuus Seed Oil & Daucus carota sativa (olej z marchewki)
    Wykazuje działanie przeciwzapalne, zwiększa zdolności obronne skóry przeciw infekcjom, chroni przed działaniem promieni słonecznych oraz przyspiesza gojenie się ran. Olej z marchwi reguluje funkcje skóry oraz pomaga poprawić jej kondycję.
    Przy regularnym stosowaniu oleju skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna oraz zmniejsza się ilość zmarszczek.
  • Hydrogenated Retinol; Caprylic/Capric Triglyceride (witamina A)
    Nazywana witaminą młodości, składnik przeciwzmarszczkowy, reguluje wydzielanie
    i skład sebum, stosowana w preparatach do cery trądzikowej, dojrzałej, po opalaniu
    i antycellulitowych.
  • Hydrolyzed Elastin (elastyna)
    Hydrolizat protein – łagodzi, nawilża.
  • Hydroxypropyl Methyl Cellulose (Tegocel HPM)
    Zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu.
  • Isobutyl Stearate
    Poprawia rozsmarowywalność i własności sensoryczne emulsji i podkładów pudrowych. Działa rozpuszczalnie w procesie tworzenia lakierów do paznokci.
  • Isopropyl Myristate (Mirystynian izopropylu)
    Emolient tzw. suchy, kondycjonuje skórę i włosy, poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku.
  • Isopropyl Palmitate (palmitynian izopropylu)
    Emolient tzw. suchy, substancja kondycjonująca, zmniejsza lepienie oraz tłustość
    w mieszaninie z innymi emolientami.
  • Keratin (keratyna)
    Substancja nawilżająca. Zwiększa lepienie i kleistość.
  • Kojic acid (kwas kojowy)
    Zapobiega powstawaniu przebarwień. Posiada właściwości antybakteryjne, zapobiega powstawanie wolnych rodników. Może podrażniać.
  • Lanolin (lanolina)
    Ogranicza TEWL – nawilża. Przenika do warstwy rogowej naskórka. W preparatach myjących substancja renatłuszczająca.
  • Manganese Gluconate & Olea Europaea (Olive) Fruit Extrac manoliva
    Polifenole z oliwek wzbogacone manganem wykazują działanie ochronne
    i oczyszczające. Pomaga zwalczać wolne rodniki.
  • Panthenol (prowitamina B5)
    Dobrze wnika w naskórek, skórę i włosy, nawilża, działa filmotwórczo, stymulator wzrostu i odnowy komórek, wspomaga gojenie ran, łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie.
  • Paraffin (parafina)
    Substancja konsystencjotwórcza, lepiszcze, wypełniacz. Tworzy na powierzchni naskórka hydrofobowy film okluzyjny, ogranicza TEWL.
  • PEG-60 Almond Glycerides (Crovol A70)
    Niejonowy spc, emulgator, stabilizator emulsji.
  • PEG-7 Glyceryl Cocoate
    Niejonowy spc, środek pianotwórczy, substancja poprawiająca jakość i stabilność piany, stosowany jako substancja renatłuszczająca.
  • Persea gratissima (Avocado) Oil (olej z avocado)
    Emolient suchy, płynny. Olej awokado jest bardzo cenionym olejem ze względu na dużą zawartość witamin: A, B, E, H, K, PP, F, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i protein. Odżywia skórę, działa przeciwalergicznie, hamuje parowanie wody ze skóry.
  • Petrolatum (wazelina)
    Tworzy warstwy okluzyjne na powierzchni skóry. Niedrażniąca, nietoksyczna,
    nie wywołuje uczuleń.
  • Pinus Pinaster Extract (ekstrakt z sosny)
    Działanie odkażające, antyseptyczne, rozgrzewające i przeciwgrzybiczne.
  • Propylene Glycol; Aqua; Hordeum Vulgare Extract (ekstrakt wodny z jęczmienia)
    Kosmetyczne wykorzystanie jęczmienia jest oparte na właściwościach przeciwutleniających, kondycjonujących i ochronnych na włosy i skórę
  • Rosa Damascena Distillate (woda różana)
    Woda różana poleca do każdego typu cery, głównie wrażliwej, suchej, naczynkowej
    i trądzikowej. Działa łagodząco, nawilżająco, regenerująco, ściągająco i antybakteryjnie.
  • Sodium acrylate/acryloyldimethyltaurate copolymer and Isohexadecane and Polysorbate 80 simulgel
    Emulgator, zagęstnik i stabilizator preparatów kosmetycznych.
  • Sodium Chloride (chlorek sodu)
    Modyfikator reologii. Wpływa na konsystencję kosmetyków myjących – powoduje wzrost lepkość w preparatach zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne.
  • Sodium Cocoamphoacetate (Miranol Ultra C-32)
    Amfoteryczny związek powierzchniowo-czynny, łagodny związek myjący, obniża drażniące działanie anionowych spc.
  • Sodium Cocoyl Amino (Proteol APL)
    Anionowy surfaktant – ma działanie myjące.
  • Sodium Laureth Sulfate, Cocoamide DEA, Glycol Cetearate (Czynnik perłotwórczy, Empipearl XA 500)
    Koncentrat perłowy na bazie anionowych i niejonowych środków powierzchniowo czynnych, nadaje produktowi perłowość.
  • Sodium Laureth Sulphate (SLES)
    Anionowy związek powierzchniowo-czynny, środek myjący, pianotwórczy.
  • Sodium Polyacrylate (Cosmedia SP)
    Polimer emulgujący, dający możliwość formułowania lekkich produktów, idealny stabilizator. Daje lekką konsystencję, łatwo rozprowadza się i szybko wchłania.
    Może być przetwarzany na zimno.
  • Squalane (skwalan)
    Emolient tzw. tłusty. Zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni, przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca.
  • TheobromaCacao (Cocoa) Seed Butter (masło kakaowe)
    Działa regenerująco, zapewnia jędrność i elastyczność skórze, polecane przede wszystkim do pielęgnacji skóry suchej i łuszczącej, zalecane do stosowania przed i po opalaniu.
  • Tocopherol (witamina E)
    Hamuje proces starzenia, chroni warstwę tłuszczową naskórka oraz powoduje wzrost jego miękkości i elastyczności. Wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry oraz trądziku a także powstawaniu zaczerwień. Przeciwutleniacz.
  • Triethanolamine (trójetanoloamina)
    Regulator pH, środek alkalizujący.
  • Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil (olej z kiełków pszenicy)
    Wykazuje działanie emoliencyjne.
  • Xanthan Gum (guma ksantanowa)
    Modyfikator reologii, zwiększa lepkość preparatu, stabilny w szerokim zakresie pH. Stanowi pożywkę dla bakterii.
  • Yeast Extract (ekstrakt z drożdży)
    Wykazuje działanie matujące, sebostatyczne, przeciwłojotokowe, bakteriostatyczne. Stosowany w kosmetykach przeznaczonych dla cer trądzikowych.

Klaudia Tobiś

Bibligrafia:

  • Arct J., Pytkowska K., Barska K., Kifert K., Pauwels A.: Leksykon surowców kosmetycznych, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zawodowej Kosmetologii i Pielęgnacji Zdrowia 2011,
  • Fink E.: Przewodnik po substancjach czynnych i pomocniczych, Wrocław 2007, wyd.1

Sprawdź także

pielęgnacja domowa okolic oczu

6 sposobów na piękne spojrzenie

Okolice oczu to wyjątkowo delikatne i wrażliwe miejsce, na którym oznaki upływającego czasu szybko stają …

5 komentarzy

  1. tyle tego jest ze az trudno spamietac
    chyba sobie wydrukuje i wybiore sie do drogeri
    pozdrawiam

  2. kilka wizyt w sklepie z taką ściągawką i się zapamięta 😛

  3. tyle przydatnej wiedzy w jednym artykule
    dziękuję bo nie pierwszy raz korzystam z waszej wiedzy

  4. gratuluję wiedzy i dziękuję za przydatne informacje

  5. no i wszystko jasne
    no prawie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Potwierdź, że nie jesteś robotem: *