Nasza recenzja: Nowoczesna kosmetologia Marcin Molski

4
3864
Marcin Molski: Nowoczesna kosmetologia
Marcin Molski: Nowoczesna kosmetologia, PWN, Warszawa 2014

Niech Was nie zwiedzie tytuł, nie jest to bowiem kolejny podręcznik zestawiającyze sobą zabiegi i kosmetyki. Nowoczesna kosmetologia w tym ujęciu to przewodnik
o dobrych zwyczajach, które prowadzą do osiągnięcia trwałych rezultatów, swoistego dobrostanu organizmu. Tak pojęta kosmetologia wiele uwagi poświęca odpowiedniej diecie, zaletom płynącym z aktywności fizycznej, detoksykacji organizmu, czy właściwemu doborowi suplementów. Kosmetyki i zabiegi to elementy większej całości – są ważne, ale nie wystarczające i taki, holistyczny sposób myślenia o kosmetologii i kosmetyce przybliża nam Autor.

Oddajmy głos Autorowi, doktorowi habilitowanemu Marcinowi Molskiemu, w Przedmowie w ten sposób uzasadnia koncepcję książki: Dopiero połączenie wymienionych czynników [dieta, ruch, suplementy, detoksykacja – przyp. Redakcji] z odpowiednio przeprowadzonym zabiegiem z wykorzystaniem nowoczesnych technologii kosmetycznych daje szansę na spektakularny efekt końcowy, utrzymujący się w czasie. Zastosowanie tylko kosmetyku lub/i zabiegu to działanie nastawione na doraźny efekt, rozczarowujący, zarówno z punktu widzenia jego trwałości, jak i zainwestowanych w jego uzyskanie środków.
Autor, pracownik dydaktyczny na Wydziale Chemii Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu, prowadzi nas przez wybrane zagadnienia z niezwykłą precyzją i szczegółowością. Tom pierwszy  jest poświęcony detoksykacji, dietom oraz ruchowi. Na początku Autor zajmuje się podziałem detoksykantów, sposobom detoksykacji oraz podaje wykaz roślin służących wymienionemu celowi – od ziół, agrestu, czy bakłażana
po egzotyczne rośliny andyjskie, amazońskie, czy azjatyckie.

ks 2Naszą uwagę najbardziej jednak przykuwa w tym tomie część druga, poświęcona dietom i zagadnieniom związanym z odżywianiem.
Na 300 stronach poznajemy poszczególne, popularne diety (także kosmetyczne) wraz z ich charakterystyką, dostajemy zestawienie faktów i mitów z zakresu dietetyki (np. czy mięso jest niezbędne do życia, czy ryby i owoce morza można jeść bez ograniczeń), bardzo szczegółowo zostały potraktowane niezbędne składniki diety wraz ze źródłami ich pozyskiwania i mnóstwem przykładów. Nie jest to jedynie „suchy” wykład z chemii, a ciekawa opowieść o zwyczajach żywieniowych, kontrowersjach i pytaniach, które pojawiają się w odniesieniu do zdrowego żywienia (min. dotyczące cukru i jego substytutów, mięsa). Autor pisze także o zagrożeniach i szkodliwych składnikach diety czy substancjach antyodżywczych. Tematów jest wiele, ale każdy z nich jest opisany w sposób zajmujący i bardzo dociekliwy. Ta część książki robi naprawdę duże wrażenie.

Część zamykająca tomu dotyczy ruchu i jego pozytywnego wpływu na organizm ludzki (Autor nie omija także negatywnych jego skutków). Jest to krótki rozdział, ale przedstawiający najistotniejsze zagadnienia.

Drugi tom wydawnictwa skupia się na kosmetykach i zabiegach.
Odnajdziemy więc w nim ks 3dział dotyczący składników aktywnych (roślinnych i zwierzęcych)z licznymi przykładami ich pozyskiwania i zastosowaniu w kosmetyce, poznamy też nośniki, naturalne konserwanty, przeciwutleniacze i barwniki stosowane w kosmetykach, ale i przemyśle spożywczym. W dziale dotyczącym suplementów odnajdziemy naturalne suplementy, mikro- i makroelementy, witaminy wraz z zapotrzebowaniem organizmu w różnych okresach życia, objawami niedoborów, występowaniem w pożywieniu, czy zastosowaniem w kosmetyce. Bardzo interesujące są fragmenty dotyczące suplementów dla mózgu i suplementów deficytowych (których stężenie zmniejsza się wraz z wiekiem lub ulega wahaniom).

Dopiero na zakończenie książki czytelnik ma możliwość zapoznania się z określonymi zabiegami kosmetycznymi zaprezentowanymi przez Autora. Taka kolejność jest zgodna z filozofią zaprezentowaną w książce. Zostały więc opisane szczególnie ciekawe zabiegi, te z pogranicza nauk, wykorzystujące osiągnięcia technologiczne z zakresu biologii i chemii (min. tlenoterapia, kawitacja, jonoforeza, kriolipoliza). Oczywiście jest to wybór, nie dostaniemy więc szczegółowej listy wszystkich dostępnych zabiegów stosowanych w kosmetologii.

Co zasługuje na szczególne uwzględnienie: książka jest niezwykle estetycznie wydana.
Jest po prostu przyjemna dla oka i już sam jej wygląd zachęca do poczytania. A układ treści i użyta czcionka sprawiają, że jest przyjazna czytelnikowi, który może skupić się na przyswajaniu wiedzy, a nie na samym procesie czytania.  Ilustracje kolorowe, zdjęcia znajdują się na końcu każdego tomu, z przedstawień graficznych dominują wzory chemiczne. Co ważne, książka jest też dostępna w adekwatnej do jakości, ale nadal przystępnej, cenie.

Dlaczego polecamy Nowoczesną kosmetologię? Przede wszystkim dlatego, że prezentuje naprawdę nowoczesne podejście, w którym kosmetologia nie jest wyizolowaną wiedzą,
a częścią nauki o człowieku w ogóle. Skupia uwagę na długofalowych i trwałych sposobach poprawy jakości życia, na przenikaniu różnych dziedzin nauki, selekcjonuje korzystne składniki diety, rozumianej jako sposób odżywania się, a nie krótkotrwałe działanie zmniejszające wagę ciała, i wskazuje optymalne składniki kosmetyczne.
Ta książka dokłada swoją cegiełkę w kształtowaniu świadomego konsumenta, dlatego polecamy ją wszystkim, którzy interesują się szeroko pojętym zdrowiem.

Marcin Molski: Nowoczesna kosmetologia
Tom I: Detoksykacja, dieta, ruch
Tom II: Kosmetyki, zabiegi, suplementy
Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., Warszawa 2014

[divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″]

Dominika Pawlikowska